Vara nu este cel mai plăcut anotimp pentru patrupezi. Temperaturile ridicate le pot crea un disconfort destul de mare, mai ales dacă nu le oferi o rutină corectă de îngrijire. Iată care sunt lucrurile la care ar trebui să fii atent în sezonul cald în ceea ce privește îngrijirea prietenului tău blănos.
Căldura din timpul verii afectează atât oamenii, cât și animalele, însă în moduri diferite. Acesta este unul dintre cele mai importante aspecte pe care ar trebui să le iei în considerare. Cu alte cuvinte, dacă tu îți dorești să porți mai puține piese vestimentare în timpul verii, patrupezii au nevoie de blană pe tot parcursul anului. Secretul constă în modul în care este îngrijită.
Ce înseamnă o tunsoare corectă în sezonul cald
Este important de știut faptul că prietenii blănoșii nu transpiră prin piele, pentru că glandele sudoripare sunt localizate în pernuțele de la picioare și în zona nasului. Termoreglarea se face cu ajutorul blănii, care favorizează circulația aerului la nivelul pielii și prin respirație, motivul pentru care câinii țin mai mult gura deschisă vara decât în celelalte anotimpuri.
Așadar, dacă nu acorzi atenție modului în care este îngrijită blana, câinele tău se poate supraîncălzi. Îți recomandăm ca blana patrupedului tău să aibă mininum un centimetru lungime în timpul verii. Dacă este tunsă prea scurt, pot apărea arsuri la nivelul pielii cauzate de razele ultraviolete sau, pe termen lung, afecțiuni mai grave, cum ar fi cancerul de piele.
Un interval optim la care ar trebui să fie tunsă blana patrupedului tău în sezonul cald este la trei săptămâni. Vizitele regulate la salon te vor ajuta să previi inclusiv încâlcirea blănii, un factor care împiedică termoreglarea și afectează starea de bine a câinelui.
Dacă ești stăpânul unui patruped cu blană dublă sau care se încadrează în categoria raselor nordice (samoyed, husky sau pomeranian), este important să știi că blana lor nu se tunde deloc, deoarece nu se mai reface în mod corect, iar pielea nu suportă contactul direct cu razele ultraviolete.
Apa face minuni
Dacă vara petreci mai mult timp afară cu patrupedul tău decât de obicei, îți recomandăm să-i faci baie la un interval de 2-3 săptămâni, pentru că blana se murdărește mai rapid. De asemenea, este bine să folosești produse profesionale, care au beneficii atât pentru piele, cât și pentru blană. Un alt avantaj al băilor regulate este dat de faptul că te ajută să identifici căpușele sau alți paraziți externi. O căpușă care nu este eliminată la timp poate pune în pericol viața patrupedului.
Dacă faci plimbări cu blănosul tău în parc sau în locuri cu iarbă înaltă, îți recomandăm să fii atent la ariste – spice de iarbă uscată. Acestea pot să înțepe pielea câinelui și să-i provoace leziuni sau chiar să pătrundă în interiorul organismului, situație în care ar trebui să apelezi la medicul veterinar. Pentru a evita un astfel de risc, este bine ca după fiecare plimbare să speli patrupedul la chiuvetă (nu doar să-l ștergi cu șervețele umede) și să verifici temeinic picioarele, abdomenul și zona inghinală.
Dacă, după câteva ore petrecute în aer liber, ți se pare că patrupedului tău îi este foarte cald, îi poți face un duș scurt, însă cel mai important lucru este ca apa să fie la temperatura corpului. Dușurile cu apă rece pot provoca șocuri termice, situație extrem de dăunătoare pentru sănătatea câinelui tău.
Hidratare și iubire
Dincolo de aspectele privind toaletarea, asigură-te că blănosul tău se hidratează în mod corect. Este important să bea apă în mod constant, la fel cum îți recomandăm să eviți orele de vârf pentru plimbări.
Dacă vrei să ai un blănos pe deplin fericit, acordă ceva mai multă atenție pernuțelor, pentru că sunt predispuse la deshidratare. După ce le cureți cât mai bine, poți folosi o cremă hidratantă. Prietenul tău blănos îți va mulțumi. Și nu uita să-i oferi iubire, în cantități nelimitate. ❤️
Sperăm ca recomandările noastre să-ți fie utile. Dacă ai întrebări ne poți scrie pe 📧 , iar dacă vrei o sesiune de răsfăț ca la carte pentru blănosul tău, te așteptăm la salon.