Talentata Sandra Mularska, master groomer internațional cu 15 ani de experiență, a absolvit peste 30 de seminarii și cursuri în domeniu și este prima studentă de origine poloneză care a studiat la Yin Lin Academy by Mavis Hao, o școală renumită de pet grooming din China.
Sandra este specializată în stilul Asian și poodle style grooming, învățând să își perfecționeze abilitățile de la cei mai talentați master groomeri din toată lumea. De-a lungul timpului, a ținut seminarii în Polonia, Irlanda și Marea Britanie, a jurizat competiții de grooming din UK și Irlanda.
În septembrie, Sandra a ținut un seminar și un workshop pe care le-am organizat în cadrul Lofty Pets Academy.
Despre cum s-a dezvoltat acest domeniu în Europa în ultimii ani și până la cele mai cerute tunsori și trenduri din lumea îngrijirii canine, am povestit cu Sandra în interviul de mai jos.
Sandra, lucrezi în industria de pet grooming de 15 ani. Cum s-a schimbat acest domeniu de când ai început tu și până în prezent?
Am crescut într-o casă în care mereu am fost înconjurată de animale, de câini și pisici, și de la vârstă fragedă am știut că vreau să devin medic veterinar sau să lucrez cu animalele. În 2006, în Polonia, meseria de pet groomer nu era deloc populară, proprietarii de animale nu mergeau la salon cu animalele lor, iar școlile unde puteai învăța meserie erau foarte puține. Am început să urmez toate cursurile disponibile și să exersez tot mai mult, apoi m-am mutat în Irlanda, unde am lucrat în saloane de grooming și în cabinete veterinare, unde eram asistentă medicală.
Planul inițial nu era să devin pet groomer, dar, odată ce am început să practic, m-am îndrăgostit de profesie iremediabil. Pe parcurs, am realizat că grooming-ul înseamnă mai mult decât a ține o foarfecă corect în mână. Este mai degrabă o artă care necesită sensibilități artistice, precum și abilitatea de a vizualiza rezultatul în avans și a fi dispus să devii mai bun constant.
Ce este stilul Asian fusion și cum ai ajuns să te specializezi în această zonă?
În Irlanda și UK, dog grooming-ul era mult mai popular decât în Polonia și existau mult mai multe seminarii ținute de traineri faimoși de la care puteam învăța. Aici am descoperit și stilul Asian fusion, adus și adaptat de groomeri britanici și europeni din Thailanda, de la prestigioasa școală Starwood Arts of Dog Grooming School. Apoi am aflat de o școală prestigioasă în China, unde am decis să merg să învăț stilul lor.
Stilul Asian fusion a fost adaptat la clima din Europa și este apreciat de clienți pentru că este practic și ușor de întreținut. Este popular, deoarece proprietarii de animale nu mai dețin rase pure, cu pedigree, care să necesite tunsori standard, așa că stilul Asian fusion este foarte căutat pentru rasele mixte deținute de tot mai mulți stăpâni, cum ar fi cavoodle.
Trebuie să menționez că stilul Asian diferă în funcție de țara în care te afli, fie că este Vietnam sau Thailanda. În Coreea, de exemplu, este preferat stilul new Asia era, caracterizat de aspectul de teddy bear al blănii, cu tunsori pufoase la nivelul capului, care dau senzația de supradimensionare, și tunsori scurte la nivelul corpului. Se pune foarte mult preț pe precizia liniilor și pe simetrie.
În continuare, stilul Asian fusion este preferat pentru practicalitatea lui, dar îmi place să cred că vor reveni la modă tunsorile standard, specifice fiecărei rase cu pedigree.
Tips & tricks pentru viitori pet groomers?
Enumăr câteva:
- Găsește o școală bună
- Verifică ce credentials au trainerii și mergi pe mâna recomandărilor
- Învață constant (nu este suficient un singur seminar sau un tutorial de pe youtube)
- Nu te compara imediat cu munca groomerilor mai experimentați
- Continuă să exersezi și progresul se va vedea
- Nu uita că pet grooming-ul o meserie care va necesita abilități de comunicare și de gestionare a emoțiilor și așteptărilor clienților, dar și de conectare cu animalele.
Sfatul meu este să nu te oprești niciodată din a învăța și să încerci să îți hrănești constant dorința de a fi mai bun, de a progresa, de a nu fi autosuficient, de a învăța din tehnicile celorlalți, oricât de experimentat ai fi, pentru că mereu va fi ceva ce poți adăuga stilului tău de lucru. Așa îți poți crea stilul tău propriu. La seminariile mele, ajung și stiliști cu mulți ani de experiență care vor să învețe în continuare și care încă sunt hungry for knowledge.
Ce sfaturi ai pentru viitorii pet parents?
Primul lucru pe care îl recomand să îl facă este să se gândească bine înainte de a cumpăra sau adopta un câine de rasă; să nu se lase cuceriți de fotografiile pe care le găsesc pe internet sau de rasele trendy ale momentului și să facă research despre rasa respectivă și nevoile ei.
De exemplu, dacă nu ești o persoană cu mult timp liber la dispoziție, alege un câine cu blana scurtă, care nu necesită timp mult de îngrijire.
În al doilea rând, vreau să insist pe faptul că toți câinii de rasă au nevoie să meargă la salonul de grooming, mai ales când vine vorba despre tuns, și să nu încerce să tundă câinele acasă. Între vizitele la salon, trebuie să ai grijă să piepteni blana regulat acasă.