Înainte de a-ți alege patrupedul care va intra în viața ta, este bine să știi că fiecare blănos va avea nevoi specifice de îngrijire și toaletare, iar cel mai adesea, rutina de periere sau spălare de acasă trebuie să fie completată de ajutorul profesioniștilor dintr-un salon canin.
Am făcut o listă cu cele mai des întâlnite rase care trec zilnic pragul salonului nostru și câteva sfaturi de îngrijire de care să ții cont.
Bichon Frisé
Bichon-ul frisé are blana ondulată, groasă și creață. Nu năpârlește, însă este destul de uscată. Pentru a evita încâlcirea și un aspect general neplăcut, îți recomandăm să-l perii cel puțin o dată pe săptămână, nu înainte de a folosi un spray pentru hidratare.
Îmbăierea ar trebui să aibă loc în funcție de necesitate, stil de viață și lungimea blăniței, la fel și tunsul sau anumite retușuri, dacă nu este cazul de o toaletare completă. În timpul uscării, blana trebuie periată.
Ochii necesită atenție sporită. Este bine să îi cureți ori de câte ori sesizezi că s-a acumulat murdărie. În mod natural, ochii unui bichon frisé sunt sensibili, iar blana din jur trebuie să fie în permanență curată pentru a nu se păta.
Să nu uităm de unghii și de dinți. Unghiile ar trebui tăiate de 2 ori pe lună, fiind patrupezi de interior. Pentru dinți, îți recomandăm să-i speli cel puțin o dată pe săptămână, folosind produse dedicate.
Yorkshire
Blana unui astfel de patruped trebuie periată zilnic, mai ales dacă este lungă, pentru a preveni încâlcirea și acumulările de murdărie.
Blana din zona ochilor poate fi tunsă scurt sau prinsă într-o codiță. Excesul de păr care acoperă ochii provoacă iritații și infecții.
Îmbăierea este bine să aibă loc în funcție de necesitate, stil de viață sau lungimea blăniței. De obicei, blana lungă, specifică acestei rase, se murdărește mai rapid.
Blana se tunde la un interval de 4-6 săptămâni, însă acest lucru depinde de tipul de tunsoare pe care vrei să o aibă patrupedul tău.
De asemenea, pentru a evita orice fel de probleme dentare, îți recomandăm să îți speli blănosul pe dinți cel puțin o dată pe săptămână.
Westie (West Highland White Terrier)
Blana unui Westie este sârmoasă și are nevoie de un toaletaj specific numit stripping: smulgerea părului sârmos cu ustensile speciale, la un interval de maximum 6–8 săptămâni. Stripping-ul blăniței se face în direcția creșterii părului, într-un ritm anume, pentru a nu crea disconfort, și se poate face începând cu vârsta de 4 săptămâni.
Tunderea blănii trebuie să fie regulată și este, de obicei, necesară pe picioare și în jurul urechilor și ochilor.
Blana de pe cap este adesea tunsă astfel încât fața câinelui să aibă o formă rotundă definită, acea formă pe care o puteți observa la patrupezii de show.
Pentru a păstra blana unui Westie albă și strălucitoare, aceasta necesită spălare și aranjare frecventă, iar urechile trebuie verificate săptămânal pentru a observa dacă există probleme.
Pomeranian
Blana sa deasă, din două straturi, cu o cantitate mare de substrat moale, chiar lânos, necesită perierea zilnică cu o perie tip slicker.
Este necesară toaletarea regulată, pentru a reduce la minimum căderea părului și pentru a păstra vitalitatea blănii.
Băile se fac în funcție de necesitate și de stilul de viață al cățelușului. Însă, după fiecare expediție în natură, trebuie să curățați bine și să periați blana unui Pomeranian, care adună ușor frunze și crenguțe. În perioada năpârlirii trebuie periat mai des.
Dacă blana este tunsă sub nivelul subpărului, se pot înfunda foliculii, și există riscul să nu mai crească uniform, ci în smocuri. Pot apărea dermatite – așadar, nu recomandăm tunsul scurt la această rasă.
Labrador
Câinii cu blana scurtă (cum sunt Labradorul, Pug, Rottweiler sau Beagle) nu este recomandat să fie tunși, deși blana lor are tendința de năpârlire accentuată.
De aceea, necesită furminare (eliminarea firelor rupte de păr) pentru menținerea frumuseții naturale a blănii.
Este indicat spălatul des, pentru a estompa căderea părului.
Golden Retriver
Pentru descâlcirea blănii și îndepărtarea firelor moarte, blana trebuie periată regulat, pe toată durata anului.
Pe lângă blană, urechile, ochii, lăbuțele și dinții câinelui trebuie verificate frecvent, pentru a evita infecții periculoase. Ideal este să îl obișnuiești cu aceste examinări și curățări zilnice, încă de când este mic.
***
Pentru mai multe sfaturi de îngrijire și o rutină personalizată pentru patrupedul tău, te așteptăm cu drag la salon. Te poți programa aici.