De-a lungul celor 7 ani de când am pornit la drum, ne-au trecut pragul o mulțime de prieteni blănoși, fiecare cu o personalitate aparte și cu nevoi specifice. Într-adevăr, există și categoria patrupezilor temători, care sunt ceva mai reticenți atunci când vine vorba de o sesiune de îngrijire.
Pentru că ne dorim să ne împrietenim cu ei și să le oferim o experiență cât mai plăcută, punem în practică câteva trucuri și recomandări, dublate de afecțiune și răbdare. În cele ce urmează, vom povesti cum reușim să ne apropiem de câinii agitați sau anxioși.
Cum identificăm patrupezii speriați
Chiar dacă nu pot vorbi, blănoșii transmit prin alte mijloace atunci când au o problemă sau nu se simt bine. Imediat ce intră în salon un câine pe care nu-l cunoșteam, suntem foarte atenți la reacțiile lui. Expresia tristă a feței, tendința de a se ascunde sau de a-și ține coada între picioare și dorința de a rămâne cât mai aproape de stăpân sunt semne clare că ne confruntăm cu un patruped speriat. Cauzele pot fi diverse. Fie stăpânul nu s-a ocupat la timp de socializarea câinelui și nici nu i-a creat o rutină de îngrijire, fie asociază mirosurile din salon cu cabinetul veterinar, fie vorbim de o componentă genetică.
În general, câinii de talie mare sau cei de vânătoare pot reprezenta mai degrabă un pericol, având un instinct de atac mai bine dezvoltat; în cazul raselor mici, explicațiile au mai degrabă legătură cu faptul că blănosul nu a fost obișnuit la timp cu un proces de îngrijire.
Cum încercăm să ne împrietenim
Anxietatea, în cazul patrupezilor, se poate manifesta diferit. Unii dintre ei sunt timorați pe tot parcursul vizitei, în timp ce alții pot avea tendința să muște. Pentru cei din urmă, mai ales la prima interacțiune, folosim botniță sau tifon. Este o modalitate prin care atât groomerul, cât și câinele rămân în siguranță și evităm accidentele cauzate de agitația lui.
Însă dincolo de acest aspect ceva mai tehnic, cea mai importantă este atitudinea și energia groomerului. Lucrăm cu blândețe, răbdare și atenție, însă este important ca stilistul să fie și ferm și astfel să transmită încredere. Relația dintre groomer și câine e similară cu cea de adult-copil. E important să-i facem să înțeleagă că totul este sub control, să aibă încredere în noi, să ne asculte și să se simtă în siguranță.
Sigur că fiecare patruped este unic și suntem permanent atenți la semnalele pe care ni le trimite. Dacă observăm că nu le place o anumită procedură, ne oprim sau încetinim ritmul. Există și varianta în care schimbăm încăperea sau luăm o pauză. Uscatul este partea care ridică cele mai multe probleme din cauza zgomotului. De aceea, folosim o căciuliță cu care acoperim capul și începem această procedură de la picioare. Ținem uscătorul la volum redus și, treptat, după ce se obișnuiește cu sunetul, ajungem în zona capului, unde, de regulă, folosim un foehn (mai puțin puternic, ca să nu creștem nivelul de stres).
Relația groomer-patruped-stăpân este foarte importantă
De multe ori, stăpânii ne întreabă dacă pot sta în salon alături de patruped în timpul sesiunii de îngrijire. Experiența ne-a arătat că acest lucru nu este benefic pentru blănos și chiar îl agită mai puternic. Văzându-și stăpânul în apropiere, își dorește să fie „salvat” și să se întoarcă cât mai rapid în brațele lui. În loc să lucrăm eficient și în folosul câinelui, lucrurile se îngreunează și vizita durează mai mult.
În cele mai multe cazuri, stilistul reușește, prin grijă, respect și energie pozitivă, să câștige încrederea patrupedului. Astfel, se liniștește și se bucură cu adevărat de #ExperiențaLofty. Când stăpânii văd acest lucru, capătă siguranță, iar relația groomer-patruped-stăpân devine completă și armonioasă.
Un lucru important pe care ne dorim să-l menționăm este că nu apelăm la metode de sedare. Această practică se poate face doar în cabinetele medicilor veterinari și nici nu este benefică, pe termen lung, pentru sănătatea câinilor. La fel cum nu recomandăm și nu folosim recompense. Sunt blănoși care au alergie la anumite proteine, iar consecințele pot fi mult mai grave decât o baie ceva mai greu de făcut. Înainte de toate, punem pe primul plan sănătatea și starea de bine a prietenilor noștri blănoși.
Atunci când simțim nevoia să calmăm atmosfera din salon, facem magie cu câteva picături de ulei de levănțică eliberate cu ajutorul unui difuzor. În rest, totul este despre răbdare, prietenie, pasiune și iubire față de blănoși.
Ce pot face stăpânii ca să ușureze acomodarea patrupedului cu vizitele la salon
Educația pe care o primește un câine este foarte importantă pentru dezvoltarea lui ulterioară. De aceea, le recomandăm tuturor stăpânilor de blănoși să înceapă vizitele la salon, după ce au încheiat schema de vaccinare (în jur de 3-4 luni). La vârste fragede, se obișnuiesc mult mai ușor cu rutina de îngrijire și astfel se evită anxietatea de mai târziu. În plus, este important să respecte intervalul recomandat de groomer pentru mersul la salon. În funcție de nevoi, alcătuim pentru fiecare blănos care ne trece un pragul o rutină de îngrijire specializată.
De cele mai multe ori, ne împrietenim cu patrupezii temători încă de la prima vizită. În cazul celor care opun rezistență pentru o perioadă mai îndelungată, recomandăm stăpânilor să le creeze și acasă o rutină de îngrijire: să-i perie și să-i spele mai des.
Din punctul nostru de vedere, un lucru esențial, mai ales în cazul patrupezilor foarte speriați sau traumatizați, este ca stăpânul să aleagă un groomer cu experiență, care cunoaște comportamentul canin și știe cum să transmită încredere. Am întâlnit, de-a lungul timpului, câini care au trăit pe stradă sau în diverse adăposturi și care au venit la noi cu multe probleme de socializare și interacțiune. Însă cu grijă, afecțiune și abilități dobândite în ani de lucru, am reușit să ne împrietenim și să le oferim sesiuni de răsfăț ca la carte. ❤️