Dacă ai un cățeluș, atunci știi că blana acestuia trebuie îngrijită regulat pentru a o păstra frumoasă și sănătoasă în intervalul vizitelor la salon.
Echipa Lofty Pets îți recomandă ca între două programări și în funcție de blănița cățelului tău și de aventurile prin care acesta trece, să acorzi timp ședințelor regulate de periat.
Nu vorbim despre această necesitate numai din punct de vedere estetic. Periatul regulat:
- te ajută să creezi o legătură puternică cu animăluțul tău
- distribuie uniform uleiurile proprii blăniței și o menține frumoasă și strălucitoare
- răcorește animăluțul tău permițând circulația aerului
- previne apariția câlților dacă blănița este predispusă la așa ceva
- îți permite să observi din timp anumite nereguli: paraziți, răni, probleme dermatologice
Blănița cățeilor, însă, nu trebuie îngrijită la fel – periatul corect depinde de tipul de rasă.
Ca să știi exact ce nevoi are câinele tău, mai jos poți găsi descrierea diferitelor tipuri de blăniță. Astfel poți determina care este cea mai bună rutină pentru patrupedul din casa ta.
1. Blană scurtă și moale/mătăsoasă: Pointer, Dalmațian, Vijla Maghiară, Boxer, etc.
Aceste rase nu au nevoie de îngrijire deosebită. Părul lor mătăsos și strălucitor are nevoie de periat și îmbăiere regulate pentru a păstra blana sănătoasă și pielea curată. Recomandăm folosirea unei perii de cauciuc pentru că o blăniță atât de scurtă permite un contact mai direct cu pielea cățelului, care în cazul acesta este fină și sensibilă la periat.
2. Blană scurtă și aspră: Basset Hound, Beagle, Rottweiler, Labrador, Pug, etc.
Acest tip de blană are tendințe de cădere chiar și în afara perioadelor de năpârlire. Rutina recomandată de grooming include îmbăierea și furminatul. Aceste rase se descurcă foarte bine cu diferențele de temperatură dar au un miros specific de ”câine ud” cauzat de uleiurile naturale ale corpului.
3. Blană combinată: Border Collie, Golden Retriever, Papillon, Cavalier King Charles Spaniel, Cocker, etc.
Aceste rase au o blăniță combinată: scurtă și mătăsoasă și lungă și aspră. Blana scurtă și mătăsoasă se află în zona feței și pe partea anterioară a membrelor. Pe linia abdomenului, pe partea posterioară și pe coada blănița este lungă. Părul dintre pernițele lăbuțelor este lung și are tendințe de încâlcire. Rutina recomandată de grooming include periere și îmbăiere și tunsoare din foarfecă.
4. Blană dublă scurtă: Akita Inu, Husky, Malamut, Shiba Inu, Ciobănesc German
Aceste rase au o combinație de blană dreaptă, întinsă și scurtă la aproximativ aceeași dimensiune. Cel mai apropiat strat de piele este foarte des și are rol protector. Rasele cu blană dublă nu se tund, iar cea mai eficientă perie pentru ele este peria tip-greblă.
5. Blană dublă lungă: Saint Bernard, Samoyed, Pechinez, Pomeranian, Spitz
O combinație de blană scurtă, deasă și moale la interior și lungă și aspră la exterior – aceste rase nu trebuie tunse. Din cauza combinației de texturi acest tip de blană are o tendință sporită de încâlcire. Rutina de grooming recomandată este o băiță o dată pe lună și periat cu peria tip greblă.
6. Blană lungă naturală: Lhasa Apso, Bichon Maltez, Shih Tzu, Yorkshire Terrier, Skye Terrier, etc.
Blana este lungă pe tot corpul și considerată ca fiind una care nu năpârlește. Băița este recomandată de minim o dată pe lună, iar perierea de cel puțin 3 ori/săptămână, acest tip de blană având o tendință pronunțată de încâlcire. Recomandăm toaletarea urechilor și ochilor pentru că lungimea părului poate cauza probleme.
7. Blană sârmoasă: Fox Terrier, Scottish Terrier, Airedale Terrier, West Highland Terrier, etc.
Sârmoasă la exterior, moale și deasă la interior, acest tip de blană trebuie trimată pentru a păstra structura corectă a firului de păr și coloritul. Dacă un câine cu blană sârmoasă a fost tuns cu mașina, trebuie să se renunțe la trimat pentru că această operațiune devine dureroasă pentru patruped, iar blana devine moale, pierzându-și structura naturală.
8. Blană ondulată: Havanez, Pudel, Bichon Frise, Kerry Blue Terrier, etc.
Blana este ondulată, moale și creață. Nu năpârlește, se încâlcește ușor și este uscată. Acest tip de blană necesită atenție specială în timpul uscatului.
9. Blană șnur: Puli, Komondor
Părul șnur, ca niște frânghii de grosimea unui pix, se formează după primul an de viață al câinelui. Dacă blana este sănătoasă ea poate ajunge până la nivelul solului. Nu sunt recomandate băile dese pentru că pătrunderea șamponului până la rădăcină și uscare sunt dificile.
Pentru stăpânii implicați și care își doresc ce este mai bun pentru cățeii lor, echipa Lofty Pets vă stă la dispoziție cu cele mai noi tehnici de întreținere a blăniței – tehnici care respectă nevoile specifice ale fiecărei rase.
Programează o ședință de grooming sau fă-ne o vizită pentru ca patrupedul să se obișnuiască cu atmosfera de la noi, iar noi ne vom asigura că acesta va pleca mândru și fericit din salon, spălat și tuns conform cerințelor blăniței sale!