E foarte cald afară? Câinele tău caută doar locuri răcoroase în care să stea? Îți e foarte milă de el și îl duci la tuns. Îi spui groomerului: ”Cât de scurt se poate. Moare de cald!”
De ce o să îi faci mai mult rău tunzându-l scurt:
1. Blana are rol termoreglator
Un fapt puțin cunoscut: câinele își reglează temperatura corpului cu ajutorul blăniței.
Cum se întâmplă asta?
Pe timp de iarnă blanița are rol de izolant termic, păstrând căldura la nivelul corpului, iar vara aceasta are un rol foarte important în disiparea căldurii.
Este necesar ca patrupedul tău să aibă minimum un centimetru de blană ca funcția de termoreglare să fie exercitată.
2. Blana are rol de protecție împotriva radiațiilor solare
Nu este indicat ca pielea să fie expusă la soare întrucât pot apărea arsuri, iar pe termen lung, modificări neoplazice (cancer de piele).
Optați pentru o tunsoare de minimum 1 cm lungime a blăniței pentru ca patrupedul dumneavoastră să fie în siguranță. Acest lucru va contribui la starea lui generală de bine, atât fizic cât și psihic.
3. Evită depresia
Câinii pot face depresie dacă sunt tunși foarte scurt- este un fenomen foarte des întâlnit mai ales la puiuții aflați la prima tunsoare, dar și la câinii adulți. După o astfel de traumă reacțiile câinelui pot fi: tremurat, se poate ascunde pentru mai multe zile, apatie, plâns. Este indicat ca puiuții să fie duși la coafor după terminarea schemei de vaccinare. Prima vizită trebuie să fie de familiarizare cu mediul salonului și cu manoperele de toaletare. Optați pentru un pachet retușat la prima vizită și reacționați pozitiv atunci când sunteți cu patrupedul în salon, astfel încât, pe termen lung, mersul la coafor să fie o experiență plăcută. Repetați vizita la scurt timp (aproximativ 3 săptămâni) astfel încât câinele să înțeleagă că toaletarea face parte din rutina lui.
Singura situație în care tunsul scurt nu poate fi evitat este atunci când blana este foarte încâlcită. Reacțiile pot fi similare, însă NU este indicat ca blana să fie descâlcită deorece acesta procedură este foarte dureroasă și poate cauza leziuni pe piele, creând un disconfort și mai mare câinelui. Pentru a menține pielea și blana sănătoase vă recomandăm să respectați intervalul de 4-6 săptămâni între vizitele la salon.
4. Se strică structura firului de păr
Acest lucru se întâmplă mai ales la rasele cu blană dublă (Husky, Samoyed, Chow Chow, Pomeranian, Akita etc), dar și la rasele cu blană scurtă (Mops, Beagle) sau combinată (Golden Retriever).
Ar trebui să fie INTERZIS ca rasele cu blană dublă să fie tunse, acestea fiind cele mai afectate de lipsa părului, disconfortul fiind mai mare decât la orice altă rasă. Pe lângă motivele enumerate mai sus, se adaugă și degradarea firului de păr. Din cauza tunsului, foliculii se înfundă, blocând creșterea naturală a acestuia. Câinele va arăta ca și cum ar avea o boală de piele, iar blana va crește inegal, existând riscul să nu se mai refacă.
Trebuie să luați în cosiderare și faptul că blana nu poate face termoreglare atunci când este încâlcită, de aceea este necesar să mergeți la salon pentru a îndepărta blana care năpârlește astfel încât fluxul de aer să poată circula fără obstacole prin blană, răcorind corpul câinelui.
5. Nu va arăta fabulos
Un motiv destul de important, de ce nu? Poți să exprimi personalitatea câinelui prin tunsoare, poți să întorci capete pe strada, puteți să fiți și mai bucuroși zilnic uitându-vă unul la celălat, tu admirându-l și nemaiîncăpând de dragoste pentru cel mai frumos copil blănos și el debordând de fericire de atâta dragoste. Win-win 🙂
Pentru stăpâni responsabili!